Hem

skriet@skriet.com

Bild


Om rörliga bilder

 

En gång för länge sedan var man tvungen att bege sig från det egna hemmet och vandra genom regn, storm och snöbyar för att komma till en så kallad biografsalong om man ville se en riktigt bra film. Biografsalongerna på den här tiden hade namn som Röda Kvarn, Rigoletto och andra fantasieggande namn. I biografens biljettlucka betalade man kontant och fick sin biljett för att därefter, med biljetten i hand, bege sig in i biografsalongens mörker. Väl på plats bland alla andra filmfantaster i det förtrollande mörkret kunde man äntligen njuta av den allra senaste Hollywoodrullen eller SF-filmen.

Högtalarna i gamla tiders biosalonger befann sig ärligt talat ljusår från dagens moderna digitala dito. Två högtalare längst fram i lokalen hade till uppgift att leverera något som liknade hifi, det vill säga stereoljud. Utvecklingen har som bekant gått i en rasande fart sedan dess, både vad gäller ljud och bild. Numera kan vem som helst njuta av högklassig film i hemmets lugna vrå med ljud och bild i världsklass utan att behöva bege sig utomhus för att betvinga vädergudarna. Begreppet hemmabio har nämligen kommit att fullständigt revolutionera hela biobranschen.

Hemmabio, eller hembio som man mer folkligt brukar kalla fenomenet, kan rent allmänt definieras som en biografliknande filmupplevelse i hemmet. Många definierar hemmabio som bild visad på en storbilds-tv eller projektor samt digitalt ljud i minst fem kanaler, så kallat 5.1-ljud.

5.1-ljud, den nutida arvtagaren till gamla tiders hifi-ljud, är ett system av sex stycken högtalare som står utplacerade i rummet enligt ett noga angivet mönster för att skapa en total ljudupplevelse. Vänster front, höger front, center, vänster bak, höger bak och en någorlunda kraftig sub woofer skapar en ljudillusion av att man som hemmabiotittare befinner sig mitt i händelsernas centrum. Om exempelvis ett tåg rusar fram på bildskärmen gör 5.1-ljudet att tittaren får känslan av att stå mitt på spåret. Detta kallas med ett modernt uttryck för surroundeffekt. Numera finns även 6.1- och 7.1-ljud som är ännu mer utvecklat med fler kanaler och mer påkostad teknik.

 

 

Sparande |