Hem

skriet@skriet.com

Kryddor


och matlagning

 

Utan de kryddor vi är vana vid att använda dagligen i vår matlagning så skulle maten vi inmundigar inte smaka särskilt mycket. I sommartider är det mycket vanligt och omåttligt populärt att plocka fram utegrillen och tillaga middagsmaten med hjälp av den. I det enorma utbudet av stekar och köttbitar av varierande storlek anpassade för just utegrillen, som brukar tynga köttdiskarna i våra butiker, finns det många varianter som är färdigmarinerade. Med det menas att köttbiten har penslats med matolja innehållande ett flertal olika kryddsorter innan den har plastats in och placerats i affärens köttdisk. Detta är ett grillalternativ för den som av olika anledningar inte anser sig ha tid, ork eller kunskap nog att krydda och marinera köttet själv.

Många som själva svänger ihop sin marinad anser att vitlök är en given krydda i marinaden, vilket man utan tvivel kan hålla med om. Ett annat tips är annars att prova med senap nästa gång du ska marinera köttet inför grillningen. Senap är en perfekt krydda som alltför sällan används i matlagningen. Det är synd och skam att den alltför många gånger har reducerats till att bara vara ett tillbehör i korvkiosken.

Andra varianter på temat tongivande kryddor i grillmarinader, förutom vitlök och senap, är citron, texmex och curry. Det bästa med att själv komponera sin egen marinad är att man på det sättet får exakt den smak och det sting i anrättningen som man själv önskar, vilket man förlorar i och med det många gånger ganska torftiga och trista utbudet som finns hos matvaruhandelns färdigmarinerade flintastekar och allt vad det heter.

En grillfest i den ljumma sommarkvällen i glada vänners lag kan därefter bara avslutas på ett för stunden värdigt och smakrikt sätt, nämligen med en rejäl kupa vaniljglass överöst med varm och underbar hjortronsylt. Kombinationen varm sylt och kall glass är oslagbar och kan omöjligen beskrivas i ord. Den kan bara upplevas.

 

 

Sparande |