Hem

skriet@skriet.com

Religion - tro eller attribut?


Ett delikat problem har uppstått vid Minervaskolan i Umeå. - Får man ha huvudbonad, eller inte i klassrummet? -

 

All heder till Minervaskolan i Umeå. Huvudbonad eller ytterkläder hör inte hemma i ett klassrum. Det handlar inte om religion utom om rättigheten att skapa regler tillämpliga för varje enskild arbetsplats. En mansperson, som ej tar av sig sin huvudbonad vid inträdet i ett rum har alltid ansetts vara oartigt.

Damer däremot har tillåtits bära sina plymförsedda hattar och därmed bli beundrade för något som funnits utanpå deras huvuden och inte inuti. Visst låter det lite mossigt när vi samtidigt i dagens samhälle kräver att man och kvinna ska ha lika förutsättningar beroende av kompetens. Samma möjligheter att bli antagen till en anställning och likalön oavsett kön. För den skull måste man ju inte gå till engelsmännens bruk av skoluniformer. Även om detta kanske vore praktiskt för mindre bemedlade föräldrar för att slippa den dyra märkeshysteri, som råder i vårt samhälle.

En polis i turban låter helt absurt. Enhetlig klädsel för ordningsmakten borde vara en självklarhet. Det är något som inger medborgarna en trygghetskänsla. Ingen oro över att man blir utsatt för pratical jokes efter en maskerad.

En slakteriarbetare med turban eller kipa känns inte särskilt hygieniskt. En sotare med toga verkar heller inte helt praktiskt.

Vad vinnar vem på att vara anpassningsbar till förbannelse?

Inga Lill 25 mars 2006